Regelmatig worden middelen anders ingezet dan in de registratie staat. Dergelijk off-label-gebruik is soms noodzakelijk (bij kinderen bijvoorbeeld) en vaak nuttig. Maar er zijn wel risico’s aan verbonden. Zo bestaat er meestal minder ‘harde’ evidence over effectiviteit, veiligheid en doelmatigheid, omdat de beschikbare kennis niet systematisch is verzameld. Meestal ziet de fabrikant geen belang in het financieren van de benodigde studies, bijvoorbeeld omdat het gaat om relatief kleine aantallen patiënten of omdat het een goedkoop geneesmiddel zonder bescherming betreft. Met onderzoek op dit terrein vult het GGG-programma een duidelijke lacune.
Belangrijke dynamiek
Ook het inzetten van – soms al lang bestaande – middelen voor nieuwe indicaties (drug rediscovery) is een onderzoeksterrein voor GGG. Vaak zijn er al dan niet verwante diagnoses, waarbij een bepaald middel ook effect kan hebben. De dynamiek van het vinden van nieuwe indicaties is een belangrijk onderdeel van het
farmaceutische ontwikkelingsproces in de dagelijkse praktijk. Maar ook hier neemt de farmaceutische industrie meestal niet het voortouw. Hun wetenschappelijk onderzoek richt zich eerder op de indicaties waarvoor het bedrijf registratie aanvraagt. Het is dus noodzakelijk om publieke financiering van dergelijk onderzoek mogelijk te maken. Dat gebeurt onder meer via het GGG-programma.
Patiënten beter helpen
De patiënt wil een goede en effectieve behandeling. En artsen willen gericht en veilig voorschrijven. GGG speelt een onmisbare rol bij onderzoek dat zonder publieke middelen moeilijk tot stand komt. Dat is niet alleen relevant voor bijzondere groepen, zoals patiënten met een zeldzame ziekte. Ook mensen met een chronische aandoening hebben vaak veel baat bij goedkope, ‘oude’ medicijnen, die hun kwaliteit van leven sterk blijken te verbeteren. Het uiteindelijke doel: de registratie van de nieuwe toepassing, zodat het standaardzorg kan worden.