INFRASTRUCTUUR

TREAT geeft inzicht in effecten en veiligheid van therapieën voor atopisch eczeem

Vraagstuk
Naar schatting hebben 400.000 mensen in Nederland atopisch eczeem (AE). Deze chronische huidziekte, die gepaard gaat met veel jeuk en pijn, heeft een grote invloed op de kwaliteit van leven. Doorgaans lukt het om AE met zalven en crèmes onder controle te krijgen. Maar er zijn ook patiënten die daar onvoldoende baat bij hebben. Zij komen in aanmerking voor lichttherapie of een systemische therapie met tabletten of injecties. Sommige van deze behandelingen worden off-label ingezet, omdat ze niet voor AE zijn geregistreerd. Het TREAT NL-register (TREatment of ATopic eczema, The Netherlands) moet duidelijk maken hoe effectief en veilig dergelijke therapieën zijn voor deze huidziekte.

Onderzoek
Van patiënten met matig tot ernstig AE die lichttherapie of systemische therapie krijgen, worden alle gegevens verzameld in het TREAT NL-register. Het gaat om zowel volwassenen als kinderen, die daarvoor toestemming geven. Zo is het mogelijk deze behandelingen over een langere termijn te volgen om uiteindelijk de kwaliteit van zorg te verbeteren.

Resultaten
Tijdens dit project zijn een gemeenschappelijke dataset en een infrastructuur ontwikkeld om zowel nationaal als internationaal de gegevens van de behandelde AE-patiënten te kunnen registreren. Het TREAT NL-register is al in verschillende centra binnen Nederland en België geïmplementeerd.

 

project op website →

Uitvoerende: Prof. dr. Ph.I. Spuls, Amsterdam UMC | ZonMw-project: 848034004
TREatment of ATopic eczema (TREAT) Registry Taskforce

Video
Contact

Verstuur