THERAPIETROUW

Therapietrouw hemofiliepatiënten verbetert door groepstraining

Vraagstuk
Hemofiliepatiënten missen geheel of gedeeltelijk het stollingseiwit factor VIII of IX in hun bloed. Daardoor hebben ze een verhoogd risico op spontane bloedingen in spieren, weke delen en gewrichten. Het regelmatig injecteren van stollingsfactor kan die bloedingen voorkomen. Belangrijk is uiteraard dat de patiënt deze medicatie blijft gebruiken. Eerdere studies lieten zien dat dit lang niet altijd gebeurt. Onderzoekers van het UMC Utrecht wilden weten of groepstrainingen therapietrouw kunnen bevorderen.

Onderzoek
De groepstraining bestaat uit acht bijeenkomsten van telkens twee uur en is gebaseerd op Acceptance and Commitment Therapy (ACT). Bij ACT staat het aanvaarden van de ziekte centraal. In totaal volgden 24 hemofiliepatiënten zo’n training, waarna de onderzoekers hen twaalf maanden observeerden.

Resultaten
Na die twaalf maanden was bij 68% van de deelnemers de therapietrouw verbeterd. Ook de kwaliteit van leven, zoals het sociaal en lichamelijk functioneren, ging bij 48% vooruit. Bovendien bleken veel deelnemers de ziekte meer te accepteren en waren ze positief over deze therapievorm. De training is in samenwerking met de Nederlandse Vereniging van Hemofilie-Patiënten (NVHP) beschikbaar gemaakt in de dagelijkse zorg voor alle hemofiliepatiënten in Nederland.

 

project op website →

Uitvoerende: Dr. K. Fischer, UMC Utrecht | ZonMw-project: 836031006
Tailored intervention focused on self-management and acceptance to improve adherence of patients with haemophilia using prophylactic home treatment

Video
Contact

Verstuur