DOELMATIGHEID EN EFFECTIVITEIT

Preventief antibioticum voorkomt geen infectie na verwijdering schroef uit bot

Vraagstuk
In Nederland worden jaarlijks 18.000 operaties uitgevoerd waarbij zogeheten osteosynthesemateriaal (bijvoorbeeld een schroef) verwijderd wordt na genezing van een botbreuk. Het vóórkomen van postoperatieve wondinfecties na dergelijke ingrepen zou minder dan 5% moeten zijn. Bij het verwijderen uit de onderste extremiteiten (onderbeen, enkel of voet) is dit cijfer in de praktijk echter 10-12%. Er is geen richtlijn over preventief antibioticagebruik voor de operatie.

Onderzoek
In dit vergelijkend onderzoek is vooral gekeken naar het optreden van een postoperatieve wondinfectie binnen 30 dagen. Daarnaast is de kwaliteit van leven gemeten, de uitkomst op het functioneren en de kosteneffectiviteit (en mogelijke kostenbesparing) van antibioticagebruik voor de operatie.

Resultaten
Er is geen statistisch significant effect aangetoond van het toedienen van antibiotica profylaxe op het ontstaan van een postoperatieve wondinfectie na het verwijderen van osteosynthesemateriaal uit het onderbeen, de enkel en/of de voet. De onderzoekers adviseren osteosynthesemateriaal niet te verwijderen als hier geen medische indicatie voor is.

project op website →

Uitvoerende: Dr. T. Schepers, Amsterdam UMC | ZonMw-project: 836031005
Antibiotic prophylaxis to prevent wound infections following implant removal after foot, ankle and lower leg fractures

Video
Contact

Verstuur