NIEUWE INDICATIES

Antipsychotica bij behandeling gedragsproblemen

Vraagstuk
Er is geen wetenschappelijk bewijs voor de werkzaamheid van antipsychotica in de behandeling van gedragsproblemen bij mensen met een verstandelijke beperking, terwijl wel het gebruik is toegenomen. Daar komt bij dat deze middelen gepaard kunnen gaan met bijwerkingen die schadelijk zijn voor de gezondheid. Wat zijn de effecten en bijwerkingen in de behandeling van deze groep?

Onderzoek
Het project richt zich op kinderen/jongeren en personen met een verstandelijke beperking en bestaat uit een uitgebreid dossieronderzoek naar de reden van voorschrijven van antipsychotica bij deze groep. Ook zijn twee placebo-gecontroleerde afbouwstudies naar het antipsychoticum risperidon uitgevoerd.

Resultaten
De dossieronderzoeken laten zien dat richtlijnadviezen over antipsychotica onvoldoende worden nageleefd, als het gaat om aanvullende psychosociale en psychologische behandelingen, de controle op behandeleffecten en op bijwerkingen. Wanneer risperidon wordt afgebouwd, heeft dit direct een gunstig effect op gewicht, taille-omvang en op bepaalde bloedwaarden.

project op website →

Uitvoerende: Prof. dr. P.J. Hoekstra, UMCG | ZonMw-project: 836021020
Off label use of antipsychotics in vulnerable groups: survey of prescription policy and controlled discontinuation studies in children and adolescents and in individuals with intellectual disability with disruptive behavior problems

Video
Contact

Verstuur