MEDICATIEVEILIGHEID

Combiconsult moet inzicht geven in medicatieproblemen

Vraagstuk
Om het medicijngebruik bij patiënten met een chronische aandoening te optimaliseren, lijkt het zinvol als apothekers nauwer samenwerken met huisartsenpraktijken. Het SIR Institute for Pharmacy Practice and Policy onderzoekt nu de meerwaarde van het zogenoemde Combiconsult. Volgens dit concept werkt een openbaar apotheker bijvoorbeeld een dag per week in een huisartsenpraktijk om met patiënten te praten over problemen met hun medicatie. Daarna stellen apotheker en patiënt samen een behandeldoel op. Aansluitend hebben patiënten een consult bij de huisarts of praktijkverpleegkundige. Zo kunnen eventuele wijzigingen in het medicijngebruik meteen worden afgestemd.

Onderzoek
Zestien apothekers plus huisartsenpraktijken verspreid over het land hebben meegedaan aan deze studie. Zij nodigden patiënten met diabetes, COPD en hart- en vaatziekten uit voor een Combiconsult.

Resultaten
Hoewel de resultaten van dit onderzoek nog niet zijn geanalyseerd, blijken zorgverleners en patiënten heel tevreden over deze manier van samenwerken. Wellicht kan het Combiconsult ook als screeningsmethode worden ingezet om in te schatten of een volledige medicatiebeoordeling nog nodig is.

 

project op website →

Uitvoerende: MSc. V.A.M. Meijvis, SIR Institute for Pharmacy Practice and Policy BV | ZonMw-project: 848023004
Het combiconsult van huisarts, praktijkverpleegkundige en openbaar apotheker voor patiënten met diabetes, CVRM en COPD

Video
Contact

Verstuur