Vraagstuk
Actinische keratose (AK) is een ruw plekje op de huid. Deze verhoorning is het gevolg van schade door zonlicht. De huidaandoening komt veel voor – per jaar komen er in Nederland ongeveer 160.000 gevallen bij – en kan ontaarden in kanker. Er zijn verschillende behandelingen voor AK, maar nooit is wetenschappelijk aangetoond welke daarvan het meest kosteneffectief is.
Onderzoek
Tijdens deze studie zijn vier gangbare therapieën met elkaar vergeleken: 5-fluorouracil-crème (5FU), imiquimod-crème, methylaminolevulinaat photodynamische therapie en ingenol mebutate-gel. In totaal deden 624 patiënten verdeeld over vier ziekenhuizen in Zuid-Nederland mee. Zij kregen willekeurig een van de vier behandelingen om de effecten daarvan met elkaar te kunnen vergelijken.
Resultaten
Twaalf maanden na de behandelingen bleek dat de 5-fluorouracil-crème de meest effectieve therapie is met een behandelsucces van bijna 75%. De andere behandelingen scoorden aanzienlijk lager. De bijwerkingen waren vergelijkbaar. De patiënttevredenheid was het hoogst na 5-fluorouracil-créme en de cosmetische resultaten van methylaminolevulinaat photodynamische therapie en ingenol mebutate-gel waren iets beter. Omdat de 5-fluorouracil-crème verreweg het meest effectief en ook nog het goedkoopst is, heeft dit middel nu de voorkeur bij de behandeling van AK.
Uitvoerende: Dr. K. Mosterd, Maastricht UMC+ | ZonMw-project: 836031011
Topical ingenol mebutate versus photodynamic therapy versus topical 5-fluorouracil versus topical Imiquimod in treatment of actinic keratosis: a multi-center randomized fase III efficacy and cost-effectiveness study