PROGRAMMA: GOED GEBRUIK GENEESMIDDELEN, DOELMATIGHEIDSONDERZOEK FARMACOTHERAPIE

Farmacotherapieoverleg met kwaliteitscirkels in verpleeghuizen

Vraagstuk
In een verpleeghuis bespreken artsen en apotheker(s) het voorschrijven van geneesmiddelen tijdens het farmacotherapieoverleg (FTO). Specialisten ouderengeneeskunde passen over het algemeen geneesmiddelen vaker en langer toe dan geadviseerd door de richtlijnen. Zorgt het werken met kwaliteitscirkels in FTO-groepen in verpleeghuizen ervoor dat zij meer volgens de richtlijn gaan voorschrijven?

Onderzoek
In dit onderzoek zijn twee groepen geneesmiddelen gevolgd: antipsychotica en hypnotica. FTO-groepen in de interventiegroep werden geholpen om via de kwaliteitscirkel te werken. De FTO-groepen in de controlegroep gebruikten hun gewone werkwijze.

Resultaten
In beide onderzoeksgroepen verminderde het gebruik van hypnotica en antipsychotica. Er was geen verschil in afname tussen de onderzoeksgroepen. Wel schreven de artsen in de interventiegroep minder vaak antipsychotica voor en ook minder antipsychotica waarvan de richtlijn aangeeft dat ze beter niet gebruikt kunnen worden. FTO volgens de kwaliteitscirkel bleek voor hypnotica en antipsychotica geen effect op de kosten te hebben.

Project op website →

Uitvoerende: Drs. P.J.E.M. Geels, Instituut voor Verantwoord Medicijngebruik | ZonMw-project: 171103007
Pharmacotherapy counselling groups using quality circles: a cost-effective strategy to improve guideline adherence in nursing homes?

Video
Contact

Verstuur