IMPLEMENTATIE

U-Prevent schat individueel nut in van medicatie tegen hart- en vaatziekten

Vraagstuk
Om hart- en vaatziekten te voorkomen gebruiken veel mensen medicijnen, zoals cholesterolverlagers, bloeddrukverlagers en bloedverdunners. Voordat iemand met het slikken van dergelijke geneesmiddelen start, is het verstandig om eerst de voor- en nadelen van zo’n behandeling tegen elkaar af te wegen. Omdat ieder persoon weer anders is, heeft het UMC Utrecht een interactieve website ontwikkeld – U-Prevent – waarmee de zorgverlener samen met de patiënt een individuele inschatting kan maken.

Onderzoek
Om U-Prevent te kunnen maken, hebben de onderzoekers samengewerkt met vele universiteiten in binnen- en buitenland. Gezamenlijk verzamelden ze honderdduizenden anonieme patiëntgegevens en ontwikkelden ze algoritmes voor verschillende patiëntengroepen.

Resultaten
De website U-Prevent, die werkt met slimme rekenmodellen gebaseerd op big-data-onderzoek, is sinds 2018 in de lucht. Door eenvoudig meetbare persoonskenmerken in te voeren, kan de website voorspellen hoeveel ziektevrije levenswinst medicijnen kunnen opleveren. Steeds meer huisartsen, cardiologen en internisten maken er gebruik van. De website is opgenomen in de Nederlandse richtlijn cardiovasculair risicomanagement en wordt tevens omarmd door de Europese cardiologievereniging. Goed geïnformeerde patiënten kunnen ook zelf thuis hun gegevens op de (gratis) website invullen.

 

project op website →

Uitvoerende: Dr. J.A.N. Dorresteijn, UMC Utrecht | ZonMw-project: 8360110271
Identifying the right patient to treat, by estimating absolute treatment effect for individual patients: U-prevent

Video
Contact

Verstuur