IMPLEMENTATIE

Doseeradviezen voor patiënten met levercirrose

Vraagstuk
Levercirrose is een ernstige leverbeschadiging door een leverziekte. Een leverbeschadiging kan problemen geven bij het gebruik van geneesmiddelen. Zorgverleners hebben echter nog weinig informatie over de juiste dosering van medicijnen. Wat zijn goede doseeradviezen bij levercirrose?

Onderzoek
Onderzoekers zochten informatie in wetenschappelijke literatuur en de productinformatie. De kennis werd beoordeeld door een deskundigenpanel.

Resultaten
De adviezen bestaan uit een overzicht van de literatuur over de veiligheid en optimale dosering. Voor patiënten is dit vertaald in een antwoord op de vraag: ‘kan ik dit geneesmiddel gebruiken?’ In totaal zijn ruim 200 geneesmiddelen beoordeeld op veiligheid en optimale dosering. Hieronder vallen de volgende geneesmiddelengroepen: middelen bij (complicaties van) levercirrose, antibiotica, pijnstillers, maagdarm- en hartvaatmiddelen. De doseeradviezen worden automatisch toegepast via software van zorgverleners en zijn beschikbaar via www.geneesmiddelenbijlevercirrose.nl.

Bekijk project →

Uitvoerende Dr. S.D. Borgsteede, Stichting Health Base | ZonMw-project: 836044009
Ontwikkeling en implementatie van doseeradviezen voor geneesmiddelen bij patiënten met levercirrose

Video
Contact

Verstuur