DOELMATIGHEID EN EFFECTIVITEIT

Slijmoplossers niet nodig tijdens beademing IC-patiënten

Vraagstuk
In veel ziekenhuizen krijgen IC-patiënten vaak slijmoplossende middelen toegediend. Dit gebeurt met een vernevelaar, die dan tevens luchtwegverwijdende middelen inbrengt. Hoewel dit doorgaans een standaardbehandeling is, is nooit onderzocht of deze aanpak wel zinvol is. Wetenschappers van Amsterdam UMC hebben dat nu gedaan.

Onderzoek
Zeven Nederlandse ziekenhuizen deden mee aan deze studie en includeerden in totaal 922 IC-patiënten. De voorwaarde voor deelname was dat de beademing naar verwachting minimaal 24 uur zou duren. Via loting kreeg de helft van de patiënten de standaard verneveling en de andere helft moest zonder volstaan.

Resultaten
Beide groepen lieten geen verschillen zien. Patiënten zonder verneveling lagen niet langer aan de beademing en kregen niet sneller een longontsteking. De onderzoekers concluderen dat beademing in combinatie met routinematig vernevelen niet meer de voorkeur heeft. Dit bespaart de patiënten niet alleen een onnodige behandeling, maar scheelt ook behandeltijd en daarmee overbodige kosten.

 

project op website →

Uitvoerende: Dr. F. Paulus, Amsterdam UMC | ZonMw-project: 836021016
Effectiveness of routine nebulisation of mucolytic agents and bronchodilating drugs in intubated and ventilated intensive care unit patients

Video
Contact

Verstuur