DOELMATIGHEID EN EFFECTIVITEIT

Toedienen van tacrolimus bij terugkerende endeldarmontsteking

Vraagstuk
Patiënten met een proctitis ulcerosa hebben last van een terugkerende endeldarmontsteking. Als dit niet goed wordt behandeld kan de ontsteking zich uitbreiden naar de rest van de dikke darm. Meestal is behandeling met een zetpil van mesalazine voldoende. Wanneer dit niet werkt gaat men over op een prednison-achtig middel, zoals beclomethason-zetpillen, waarbij veel bijwerkingen kunnen ontstaan.

Onderzoek
Het doel van dit onderzoek is om een nieuwe therapie te testen bij patiënten met een persisterende proctitis. De nieuwe therapie bestaat uit behandeling met het immuunonderdrukkende tacrolimus.

Uitkomst
Zowel tacrolimus-zetpillen als beclomethason-zetpillen zijn werkzaam bij de behandeling van een endeldarmontsteking. Patiënten in beide groepen hadden na 4 weken behandeling minder of geen darmklachten meer. Bij een darmkijkonderzoek was de endeldarm minder ontstoken en bij een kleine groep zelfs volledig genezen. Er werden geen verschillen gevonden in de werkzaamheid of bijwerkingen. Dit betekent dat tacrolimus-zetpillen kunnen worden toegevoegd aan de behandelopties van patiënten met therapieresistente proctitis ulcerosa.

Project op website →

Uitvoerende: Prof. dr. C.J. van der Woude, Erasmus MC | ZonMw-project: 836011003
Tacrolimus suppositories versus hydrocortison suppostories for the treatment of proctitis refractory to local 5-ASA

Video
Contact

Verstuur