POLYFARMACIE

Inzet apotheker-farmacotherapeut voor veiliger zorg

Vraagstuk
In Nederland worden jaarlijks 50.000 patiënten opgenomen in het ziekenhuis ten gevolge van medicatie(problemen). Om dit te verbeteren is de inzet van de apotheker-farmacotherapeut mogelijk een oplossing. Deze werkt als zorgverlener in de huisartsenpraktijk en is verantwoordelijk voor de farmacotherapeutische zorg.

Onderzoek
In een vergelijkend onderzoek is een (getrainde) apotheker-farmacotherapeut in verschillende varianten geïntegreerd in het team van de huisartsenpraktijk.Er is gekeken naar de meerwaarde van deze nieuwe functie, specifiek gericht op de situatie van de oudere patiënt die 5 of meer medicijnen gebruikt. Het ontwikkelen van een opleiding voor de apotheker-farmacotherapeut is onderdeel van de studie.

Resultaten
Het toevoegen van een apotheker-farmacotherapeut aan het team van de huisartsenpraktijk levert een lager risico op medicatiegerelateerde ziekenhuisopnamen op. Op basis van deze resultaten beveelt de onderzoeker aan de implementatie van een speciaal opgeleide apotheker-farmacotherapeut verder uit te breiden en nader te onderzoeken, gezien de potentie om zo de medicatieveiligheid in de eerste lijn te vergroten.

 

project op website →

Uitvoerende: Dr. D.L.M. Zwart, UMC Utrecht | ZonMw-project: 836011025
Optimizing pharmacotherapy by redefining the role of the pharmacist: integration of the nondispensing pharmacist in the primary care team

Video
Contact

Verstuur