FARMACOTHERAPIE OP MAAT

Minder antibioticagebruik bij kinderen met koorts dankzij Informatieboekje

Vraagstuk
Ouders maken zich vaak zorgen als hun kind koorts heeft. Ze doen dan een beroep op de huisarts en in de avond- of weekenduren op de huisartsenpost. Hoewel ernstige infecties doorgaans zeldzaam zijn en in veel gevallen worden veroorzaakt door een virus, krijgt toch één op de vier kinderen antibiotica voorgeschreven. Onderzoekers van de vakgroep huisartsgeneeskunde van de Universiteit Maastricht hebben een interactief informatieboekje ontwikkeld om dit antibioticagebruik terug te dringen.

Onderzoek
Het boekje `Mijn kind heeft koorts’ is een hulpmiddel voor huisartsen en huisartsenposten om ouders gerichte informatie te kunnen bieden over koorts en infectieklachten, zoals oorpijn en hoesten. Het bevat een stoplichtsysteem dat aangeeft in welke gevallen het wel raadzaam is contact op te nemen met de huisarts. Bij tien huisartsenposten is het boekje getest. De resultaten zijn vergeleken met die van tien huisartsenposten die dit hulpmiddel niet gebruikten.

Resultaten
Dankzij het informatieboekje konden de huisartsen minder pijnstillers, neusspray en antibiotica voorschrijven. Ouders, die over het algemeen tevreden waren over deze ondersteuning, gaven aan voortaan bij soortgelijke klachten minder snel medische hulp in te schakelen. Het informatieboekje is nu ook online beschikbaar via Thuisarts.nl (onder ‘Mijn kind heeft koorts’).

 

project op website →

Uitvoerende: Prof. Dr. J.W.L. Cals, Maastricht UMC+ | ZonMw-project: 836021022
Childhood Infections Limburg (CHILI): Optimizing management and medication of febrile children in out-of-hours primary care

Video
Contact

Verstuur