INFRASTRUCTUUR

Maagzuurremmers met calcium zijn veilig tijdens zwangerschap

Vraagstuk
Zo’n 40 tot 85% van de zwangere vrouwen heeft last van brandend maagzuur. Ze gebruiken vaak maagzuurremmers om dit probleem te verhelpen. Maar niet eerder is onderzocht hoe veilig die middelen zijn voor zwangere vrouwen en hun kind. Wel is bekend dat calciumsupplementen het risico op zwangerschapsvergiftiging kunnen verlagen. De vraag is of maagzuurremmers met calcium hetzelfde gunstige effect hebben. Daarentegen bestaat het vermoeden dat deze medicijnen de kans op astma en allergieën bij het kind verhogen. Wetenschappers van het Radboudumc hebben de voor- en nadelen onderzocht.

Onderzoek
De onderzoekers hebben gebruikgemaakt van de gegevens uit de PRIDE Study en het Moeders van Morgen zwangerschapsregister. Bij de PRIDE Study worden zwangere vrouwen en hun kind langere tijd gevolgd om factoren te ontdekken die van invloed kunnen zijn op hun gezondheid. Moeders van Morgen heeft als doel de kennis te vergroten over geneesmiddelengebruik tijdens zwangerschap. In het hier beschreven project zijn de gegevens van 8.992 zwangerschappen uit beide studies geanalyseerd.

Resultaten
Calciumhoudende maagzuurremmers kunnen veilig worden gebruikt tijdens zwangerschap maar ze lijken het risico op zwangerschapsvergiftiging niet te verlagen. Er zijn geen associaties gevonden met reflux en een piepende ademhaling bij het kind. De onderzoekers raden aan om protonpompremmers niet als eerste keuze voor te schrijven omdat deze maagzuurremmers de kans op vroeggeboorte en een laag geboortegewicht licht vergroten.

 

project op website →

Uitvoerende: Dr. M.M.H.J. van Gelder, Radboudumc | ZonMw-project: 848018010
The benefits and risks of calcium-based antacids during pregnancy

Video
Contact

Verstuur