IMPLEMENTATIE

Implementatie van programma dat therapietrouw bij hiv-patiënten bevordert

Vraagstuk
Een deel van de patiënten met een chronische ziekte heeft moeite medicatie langdurig en correct te gebruiken. Dit probleem speelt ook bij mensen met hiv die antiretrovirale geneesmiddelen krijgen voorgeschreven. Om de therapietrouw onder deze doelgroep te bevorderen, is in Nederland het programma AIMS (Adherence Improving self-Management Strategy) ontwikkeld. Bij deze interventie hebben patiënten een-op-een-gesprekken met hiv-verpleegkundigen en moeten ze elektronische pillenpotjes gebruiken die datum en tijd van medicatie-inname registreren. Eerder onderzoek toonde aan dat AIMS effectiever werkt en zelfs goedkoper is dan de reguliere zorg.

Onderzoek
Dit project betreft een verspreidings- en implementatie-impuls (VIMP) met als doel de implementatie van het programma AIMS in de dagelijkse hiv-zorg te stimuleren. Een multidisciplinair team, bestaande uit vertegenwoordigers van beroepsverenigingen van artsen en verpleegkundigen, Soa Aids Nederland, de Hiv Vereniging en onderzoekers, heeft dit plan verder uitgewerkt.

Resultaten
Het programma AIMS is opgenomen in de behandelrichtlijnen. De trainingen voor deze interventie zijn geprofessionaliseerd en geaccrediteerd en met logistieke ondersteuning aangeboden aan acht ziekenhuizen die in eerste instantie met AIMS willen werken.

 

project op website →

Uitvoerende: Prof. dr. M. de Bruin, Radboudumc | ZonMw-project: 17100220811
Implementatie van AIMS: een effectieve en kosteneffectieve interventie om therapietrouw met HIV-medicatie te verbeteren

Video
Contact

Verstuur