Vraagstuk
In Nederland gebruiken ruim een half miljoen mensen bloedverdunners. Voorheen ging het vooral om vitamine K-antagonisten, die een regelmatige controle door de trombosedienst vereisen. Sinds 2012 zijn er nieuwe antistollingsmiddelen, de zogenoemde DOAC’s, waarvoor zo’n controle niet meer nodig is. Het gevaar van bloedverdunners is een verhoogde kans op bloedingen, zoals een hersenbloeding. Onderzoekers van Amsterdam UMC wilden weten of het mogelijk is zo’n bloeding beter te laten aflopen door de werking van een DOAC op te heffen met een infuus met stollingsfactoren (protrombinecomplex-concentraat: PCC).
Onderzoek
Twaalf gezonde vrijwilligers kregen drie keer gedurende twee dagen een DOAC, waarna ze steeds een andere dosis PCC kregen. Verder keken de onderzoekers hoe het afliep met patiënten met een ernstige bloeding of een spoedingreep, waarvan één groep DOAC’s gebruikte en de andere vitamine K-antagonisten, waarvoor al een middel bestond dat direct de werking van het antistollingsmiddel kan opheffen.
Resultaten
Uit het onderzoek bij de vrijwilligers blijkt dat een hoge dosis PCC het beste herstel van de bloedstolling oplevert en daarmee de voorkeur heeft bij direct levensbedreigende bloedingen. Bij een niet direct levensbedreigende bloeding zou een iets lagere dosis voldoende kunnen zijn. De studies naar de gevolgen na een ernstige bloeding of spoedingreep tonen aan dat patiënten die een DOAC gebruiken bij een ernstige bloeding door het inzetten van PCC niet slechter af zijn (en mogelijk zelfs beter) dan bij de oude antistollingsmiddelen.
Uitvoerende: Prof. dr. S. Middeldorp en dr. M. Coppens, Amsterdam UMC | ZonMw-project: 836021017
Prothrombin Complex Concentrate (PCC) for the immediate reversal of the anticoagulant effects of new oral anticoagulants in emergency situations