DOELMATIGHEID EN EFFECTIVITEIT

Hoge dosering stollingsfactoren heeft voorkeur na bloeding tijdens gebruik DOAC’s

Vraagstuk
In Nederland gebruiken ruim een half miljoen mensen bloedverdunners. Voorheen ging het vooral om vitamine K-antagonisten, waarvoor patiënten regelmatig naar de trombosedienst moesten voor controle. Sinds 2012 zijn er nieuwe antistollingsmiddelen, de zogenoemde DOAC’s, waarvoor zo’n controle niet meer nodig is. Het gevaar van al die bloedverdunners is een verhoogde kans op bloedingen, zoals een hersenbloeding. Onderzoekers van Amsterdam UMC wilden weten of het mogelijk is bij gebruik van DOAC’s zo’n levensbedreigende bloeding op te heffen met een infuus met stollingsfactoren (protrombinecomplex-concentraat: PCC).

Onderzoek
Twaalf gezonde vrijwilligers kregen twee dagen een DOAC, waarna bloedstollingstesten volgden. Verder keken de onderzoekers hoe het afliep met patiënten met een ernstige bloeding of een spoedingreep, waarvan één groep DOAC’s gebruikte en de andere vitamine K-antagonisten.

Resultaten
Uit het onderzoek bij de vrijwilligers blijkt dat een hoge dosis PCC het beste herstel van de bloedstolling oplevert en daarmee de voorkeur heeft. De studies naar de gevolgen na een ernstige bloeding of spoedingreep tonen aan dat de prognose bij de nieuwere DOAC’s niet slechter is dan bij de oude antistollingsmiddelen.

 

project op website →

Uitvoerende: Prof. dr. S. Middeldorp, Amsterdam UMC | ZonMw-project: 836021017
Prothrombin Complex Concentrate (PCC) for the immediate reversal of the anticoagulant effects of new oral anticoagulants in emergency situations

Video
Contact

Verstuur