NIEUWE INDICATIES

Ertapenem geschikte opvolger als antibioticaresistente gonorroe toeneemt 

Vraagstuk
Wereldwijd neemt het probleem van antibioticaresistente gonorroe toe. De bacterie die deze seksueel overdraagbare aandoening veroorzaakt, wist in het verleden al diverse soorten antibiotica geleidelijk te omzeilen. Inmiddels is ook resistentie aangetoond voor het huidige en zeer effectieve middel ceftriaxon. Hierdoor dreigt gonorroe op termijn een onbehandelbare ziekte te worden. Onderzoekers van de GGD Amsterdam zijn daarom op zoek gegaan naar alternatieve antibiotica, mocht het ooit zover komen.

Onderzoek
In de dubbelblinde NABOGO-studie is ceftriaxon vergeleken met drie andere antibiotica die de gonorroe-bacterie mogelijk kunnen doden. Het gaat om de middelen ertapenem, gentamicine en fosfomycine. In totaal deden 310 gonorroepatiënten van de soa-polikliniek van de GGD Amsterdam mee aan dit onderzoek. Na loting kreeg iedere patiënt een van de vier antibiotica voorgeschreven.

Resultaten
Ceftriaxon liet de beste resultaten zien. Alle patiënten die dit antibioticum kregen, genazen. Bij ertapenem was dit 99 procent, bij gentamicine 93 procent en bij fosfomycine slechts 12 procent. Omdat ertapenem vrijwel even goed werkt als het huidige standaard antibioticum is het een zeer geschikt alternatief. Als resistentie tegen ceftriaxon doorzet, ligt er dus een volgend wapen op de plank om gonorroe effectief te bestrijden.

 

project op website →

Uitvoerende: Dr. M.F. Schim van der Loeff, GGD Amsterdam | ZonMw-project: 848015001
New AntiBiotic treatment Options for uncomplicated GOnorrhoea (NABOGO trial) – a double-blind randomized controlled non-inferiority trial

Video
Contact

Verstuur