DOELMATIGHEID EN EFFECTIVITEIT

Doseren stollingseiwit op basis van farmacokinetiek geeft betere streefwaarden

Vraagstuk
Mensen met hemofilie A hebben een tekort aan stollingsfactor VIII. Hierdoor kunnen er spontaan bloedingen ontstaan in bijvoorbeeld spieren en gewrichten. Om bloedingen tijdens operaties te voorkomen, krijgen patiënten tevoren het stollingseiwit VIII via een infuus toegediend. De hoeveelheid wordt afgestemd op het lichaamsgewicht, maar bij ieder persoon is de farmacokinetiek (PK) anders. Bij de een verdwijnt het eiwit eerder uit het bloed dan bij de ander, wat kan leiden tot bloedingen of juist trombose. Onderzoekers van het Erasmus MC wilden weten of het niet beter is om de dosis af te stemmen op de PK van de patiënt.

Onderzoek
Tijdens deze gerandomiseerde multicenterstudie werd van 66 hemofilie A-patiënten die bijvoorbeeld een nieuwe heup of knie kregen, voor de operatie een PK-profiel gemaakt. De helft van hen kreeg een dosis stollingseiwit VIII op basis van dat profiel en de controlegroep op basis van het lichaamsgewicht.

Resultaten
Doseren via PK leidt niet tot minder gebruik van het stollingseiwit en levert dus ook geen kostenbesparing op. Beide groepen lieten bovendien geen verschillen in aantallen bloedingen zien. Wel blijkt de PK-gestuurde methode per individu betere streefwaarden van stollingsfactor VIII op te leveren.

 

project op website →

Uitvoerende: Dr. M.H. Cnossen, Erasmus MC | ZonMw-project: 836011011
OPTI-CLOT: Peri-Operative PharmacokineTIc-guided dosing of CLOTting factor in Hemophilia

Video
Contact

Verstuur