Vraagstuk
Kinderen met leukemie kunnen baat hebben bij stamceltransplantatie. Zo’n behandeling kan echter gepaard gaan met afstoting en transplantatieziekte. Om dit te voorkomen, krijgen de patiënten vóór de transplantatie anti-thymocyten globuline (ATG). Maar ook dit medicijn kent vervelende bijwerkingen. Het onderdrukt het herstel van afweercellen en vergroot daarmee het risico op infecties en de terugkeer van leukemie. Om dat gevaar te minimaliseren, wilden de onderzoekers weten of individuele dosering beter werkt dan een standaarddosering.
Onderzoek
Op basis van een wiskundig model hebben de onderzoekers een nieuw doseeradvies ontwikkeld waarmee elk kind precies genoeg ATG krijgt. In studieverband – de PARACHUTE-trial – is gekeken wat het effect van deze dosering op maat is bij kinderen.
Resultaten
Het blijkt dat bij individuele dosering de afweer beter herstelt en dat de overlevingskansen groter worden. Het doseeradvies is opgenomen in internationale behandel- en onderzoeksprotocollen voor stamceltransplantatie bij leukemie. Nieuw onderzoek moet aantonen of deze benadering ook zinvol is bij volwassen patiënten.
Uitvoerende: Dr. J.J. Boelens, Universitair Medisch Centrum Utrecht | ZonMw-project: 113202006
Exposure to the biological Anti-Thymocyte Globulin (ATG) and reconstitution of the immune system in children receiving allogeneic-Hematopoietic Stem Cell Transplantation (HSCT): Towards individualized dosing to improve survival