DOELMATIGHEID EN EFFECTIVITEIT

Wel of geen antibiotica bij divertikelziekte?

Vraagstuk
In westerse landen stijgt de prevalentie van divertikelziekte, ofwel uitstulpingen in de (dikke) darm. Momenteel zijn antibiotica vaak onderdeel van de behandeling, terwijl harde bewijzen voor de effectiviteit ontbreken.

Onderzoek
Deze studie evalueert het effect van 10 dagen van een strategie met antibiotica en ziekenhuisopname. Tijdens de opname kreeg de ene groep patiënten tenminste 48 uur antibiotica via het infuus, gevolgd door orale toediening.

De andere groep kreeg geen antibiotica. Het herstel van acute milde diverticulitis is gemeten door te kijken naar de tijd tot volledig herstel.

Resultaten
De resultaten van deze studie tonen aan dat de behandeling met antibiotica geen duidelijk voordeel heeft en achterwege kan worden gelaten. Om die reden bevelen de onderzoekers aan om antibiotica geen onderdeel van de standaardbehandeling meer te laten zijn.

Project op website →

Uitvoerende: Prof. dr. M.A. Boermeester, Amsterdam UMC | ZonMw-project: 171002303
A multicenter randomized clinical trial investigating the cost-effectiveness of treatment strategies with or without antibiotics for uncomplicated acute diverticulitis (DIABOLA trial)

Video
Contact

Verstuur