Vraagstuk
Vrouwen met resusnegatief bloed maken antistoffen aan als er resuspositief in hun bloedbaan komt. Deze antistoffen kunnen bij een ongeboren resuspositief kind het bloed afbreken. Om dit te voorkomen krijgen resusnegatieve vrouwen die eerder zijn bevallen van een resuspositief kind bij een volgende zwangerschap anti-D toegediend om eventueel resuspositief bloed weg te vangen. Ook krijgen resusnegatieve vrouwen die voor het eerst zwanger zijn uit voorzorg na 30 weken zwangerschap anti-D toegediend. Deze praktijk is zeer effectief, maar niet per se doelmatig. Bijna de helft van de resusnegatieve vrouwen is namelijk zwanger van een resusnegatief kind.
Onderzoek
De zogeheten PCR-techniek maakt het mogelijk vroegtijdig de resusfactor van het kind te bepalen. Is een diagnostische test bij 30 weken zwangerschap technisch en diagnostisch voldoende van waarde, zodat alleen anti-D kan worden gegeven aan resusnegatieve vrouwen die zwanger zijn van een resuspositief kind?
Resultaten
Er is aangetoond dat met een PCR-test zeer nauwkeurig is te bepalen of een resusnegatieve vrouw zwanger is van een resuspositief kind. Dit maakt het mogelijk anti-D alleen toe te dienen aan resusnegatieve vrouwen die zwanger zijn van een resuspositief kind. Het invoeren van de PCR-test is kosteneffectief.
Uitvoerende: Prof. dr. C.E. van der Schoot, Sanquin Research | ZonMw-project: 94501010
Quality of life in first onset schizophrenia