DOELMATIGHEID EN EFFECTIVITEIT

Implementatie ‘smeren’ bij oppervlakkig basaalcelcarcinoom

Vraagstuk
Eerder ZonMw-onderzoek (projectnummer 170885605) heeft aangetoond dat behandeling van het oppervlakkig basaalcelcarcinoom met crèmes, die de patiënt zelf thuis aanbrengt, net zo effectief is als de duurdere lichttherapie die plaatsvindt in het ziekenhuis.

Onderzoek
Het doel van deze VIMP is de verspreiding van dit eerdere resultaat en het vervangen van lichttherapie als behandeling eerste keus bij een oppervlakkig basaalcelcarcinoom.

Resultaten
Dit VIMP-project heeft de onderzoeksresultaten op diverse manieren onder dermatologen en verpleegkundigen verspreid. De richtlijn ‘Basaalcelcarcinoom’ is aangepast. Hierin wordt nu de voorkeur uitgesproken voor behandeling met imiquimod en 5-fluorouracil-crème boven lichttherapie. Er is uitgebreid patiëntenvoorlichtingsmateriaal ontwikkeld en de diverse websites met informatie over de behandeling van het oppervlakkig basaalcelcarcinoom zijn aangepast. De kostenbesparing is in een business case geanalyseerd, waarbij een advies is uitgebracht voor aanpassing van het huidige DOT-systeem.

Project op website →

Uitvoerende: Dr. N.W.J. Kelleners-Smeets, Maastricht UMC+ | ZonMw-project: 1708856051
Implementatie resultaten: Comparative cost minimization study in treatment of superficial basal cell carcinoma: photodynamic therapy versus imiquimod vs fluorouracil, a randomized controlled trial. (projectnummer 170885605)

Video
Contact

Verstuur