DOELMATIGHEID EN EFFECTIVITEIT

Clozapine of olanzapine bij schizofrenie

Vraagstuk
40 tot 70% van de schizofreniepatiënten is verslaafd aan alcohol en/of drugs. Dat levert onder meer slechtere resultaten van de behandeling op. Een nieuwe generatie medicijnen kan dit middelengebruik tegengaan. Met name clozapine biedt mogelijkheden. Dit medicijn verkleint ook het risico op suïcide. Maar het heeft een belangrijke bijwerking: verlaging van het aantal witte bloedcellen. Daarvoor moeten de patiënten regelmatig gescreend en behandeld worden en dat maakt het gebruik van clozapine relatief duur.

Onderzoek
Deze studie wilde het gebruik van clozapine vergelijken met een ander nieuw middel: olanzapine. In hoeverre gaan de middelen verslaving tegen en hebben ze een effect op psychopathologie en de kwaliteit van leven. Wat is de de medische en maatschappelijke kosteneffectiviteit van de twee medicijnen?

Resultaten
De studie is voortijdig gestaakt in verband met inclusieproblemen.

Project op website →

Uitvoerende: Prof. dr. L. de Haan, Amsterdam UMC | ZonMw-project: 170885608
Clozapine vs olanzapine as second generation antipsychotic medication (SGA) in the six months treatment of patients with schizophrenia and related disorders and co-morbid substance use disorders (SUD): a multi-centre double blind randomized trial

Video
Contact

Verstuur