INFRASTRUCTUUR

Databank moet leiden tot betere behandeling van artritis psoriatica

Vraagstuk
Artritis Psoriatica (APs) is een veel voorkomende reumatologische aandoening. Patiënten met deze chronische ziekte hebben naast het huidprobleem psoriasis ook invaliderende gewrichtsontstekingen. Er is echter nog onvoldoende bekend over de verschillende subtypes van APs, de ervaringen van patiënten, de effecten van behandelingen en de socio-economische gevolgen van de ziekte. Om daar meer inzicht in te krijgen, hebben reumatologen van vijftien behandelcentra in Zuidwest-Nederland besloten een volautomatisch systeem te ontwikkelen dat patiëntendata verzamelt.

Onderzoek
In 2013 was de start van de Dutch south west Early Psoriatic Arthritis Registry (DEPAR-R). Hiermee is het mogelijk om automatisch gegevens van APs-patiënten te verzamelen, zoals ziekteactiviteit, medicatiegebruik en de resultaten van bloed- en röntgenonderzoek. Ook krijgen patiënten regelmatig het verzoek vragenlijsten in te vullen over klachten, arbeidsparticipatie, hoe ze zich voelen en het effect van de behandeling.

Resultaten
DEPAR-R is inmiddels een van de grootste databanken op dit gebied ter wereld. Al meer dan 800 patiënten nemen eraan deel. De verzamelde kennis is nu bruikbaar voor wetenschappelijk onderzoek. Zo is al ontdekt dat de effectiviteit van bepaalde medicijnen uiteenloopt bij verschillende leeftijden en bij mannen en vrouwen.

 

project op website →

Uitvoerende: Dr. I. Tchetverikov, Albert Schweitzer Ziekenhuis | ZonMw-project: 836012002
Dutch south west Early Psoriatic Arthritis Registry (DEPAR-R)

Video
Contact

Verstuur