DOELMATIGHEID EN EFFECTIVITEIT

CRP-test leidt niet tot minder antibioticavoorschriften bij verdenking op lage luchtweginfectie

Vraagstuk
Bij kinderen met verdenking op een lage luchtweginfectie kan de huisarts testen op de aanwezigheid van CRP (C-reactive protein). Dit ontstekingseiwit is behulpzaam bij het opruimen van bacteriën. Bij ernstige ontstekingen is het CRP-gehalte in het bloed verhoogd. In dat geval kan de huisarts een antibioticakuur voorschrijven. Maar het komt ook vaak voor dat huisartsen deze medicatie geven zonder een CRP-test. Onderzoekers van het UMC Utrecht wilden weten of de test leidt tot een afname van het aantal antibioticavoorschriften.

Onderzoek
In totaal includeerden 28 huisartspraktijken en vier huisartsenposten 309 kinderen met verdenking op een lage luchtweginfectie. Tijdens dit zogenoemde PRICE-onderzoek werd het aantal antibioticavoorschriften van huisartsen die de CRP-test gebruikten vergeleken met dat van collega’s die dat niet deden.

Resultaten
De verwachting was dat de CRP-test zou leiden tot minder antibioticavoorschriften. Het verschil met de groep huisartsen die de test niet toepasten was echter statistisch niet significant.

 

project op website →

Uitvoerende: Prof. dr. T.J.M. Verheij, UMC Utrecht | ZonMw-project: 837001008
Point-of-Care C-reactive protein to assist in primary care management of children with lower respiratory tract infection

Video
Contact

Verstuur