DOELMATIGHEID EN EFFECTIVITEIT

Beter geen clopidogrel toevoegen aan antistolling na TAVI

Vraagstuk
Bij een transcatheter aortaklepimplantatie (TAVI) krijgen patiënten een nieuwe hartklep via een slagader of de hartpunt ingebracht. Deze ingreep is minder belastend dan een openhartoperatie en wordt daarom vooral toegepast bij oudere patiënten die niet geopereerd kunnen worden. TAVI kan echter wel gepaard gaan met complicaties, zoals bloedingen, het optreden van stolsels en een herseninfarct. Patiënten krijgen daarom aspirine of orale antistollingsmedicatie voorgeschreven, vaak in combinatie met de bloedverdunner clopidogrel. Goede wetenschappelijke studies naar de effecten hiervan zijn nooit gedaan. Onder leiding van het St. Antonius Ziekenhuis is de meerwaarde van clopidogrel onderzocht.

Onderzoek
In de POPular TAVI-studie kregen 331 patiënten alleen de gangbare antistollingsmedicatie. Bij 334 patiënten werd dit aangevuld met clopidogrel. Alle deelnemers hadden tevoren een TAVI ondergaan.

Resultaten
Het weglaten van clopidogrel bleek niet alleen kostenbesparend maar vooral ook gunstiger voor de patiënt. In de groep zonder deze bloedverdunner was het aantal bloedingen minder en de kwaliteit van leven beter. Bovendien bleef de effectiviteit van de behandeling – het voorkomen van stolsels en een herseninfarct – behouden. Het weglaten van clopidogrel na een TAVI is nu de nieuwe standaard.

 

project op website →

Uitvoerende: Drs. V.J. Nijenhuis, St. Antonius Ziekenhuis | ZonMw-project: 836031014
Antiplatelet therapy for patients undergoing transcatheter aortic valve implantation (TAVI)

Video
Contact

Verstuur