TOEDIENINGSVORMEN

Antivirale tabletten valaciclovir nu ook in drankvorm voor kinderen

Vraagstuk
Medicijnen worden doorgaans ontwikkeld voor volwassenen. Voor jonge kinderen zijn de tabletten daardoor vaak te groot en is de dosering ervan te hoog. Dit geldt ook voor valaciclovir, een geneesmiddel ter voorkoming en behandeling van virussen zoals waterpokken en gordelroos. Kinderen met een verminderde weerstand door bijvoorbeeld chemokuren of orgaantransplantaties krijgen tabletten van dit middel toegediend. Veel patiëntvriendelijker zou een drank met valaciclovir zijn.

Onderzoek
In dit project is deze drank ontwikkeld voor kinderen en getest op gezonde volwassenen. Tevens is uitgezocht welke smaak de doelgroep het lekkerst vindt, waarbij ook ouders en een ‘elektronische tong’ mochten meeproeven. Zonder een specifieke toevoeging zou de drank te bitter zijn.

Resultaten
De op smaak gebrachte drank met valaciclovir geeft bij volwassenen dezelfde bloedconcentraties als de tabletten. Extra bijwerkingen deden zich niet voor. Naast het makkelijker innemen is het ook mogelijk de dosering beter af te stemmen op de grootte van het kind. De valaciclovir-drank is opgenomen in het Formularium der Nederlandse Apothekers (FNA) en daarmee beschikbaar voor deze jonge doelgroep.

 

project op website →

Uitvoerende: prof. dr. D.M. Burger, Radboudumc | ZonMw-project: 113201004
A new paediatric formulation of valacyclovir for the prophylaxis and treatment of VZV and HSV infections in children

Video
Contact

Verstuur