DOELMATIGHEID EN EFFECTIVITEIT

Anakinra werkt goed bij jicht en is veel goedkoper dan canakinumab

Vraagstuk
Jicht kan zeer pijnlijk zijn. Dit komt doordat bij deze ziekte een verhoogde concentratie urinezuur leidt tot de vorming van doornvormige kristallen die ontstekingsreacties in de gewrichten veroorzaken. Meestal zijn gewone ontstekingsremmers voldoende. Maar een groep patiënten met jicht verdraagt deze middelen niet vanwege bijwerkingen of omdat ze andere ziekten hebben. Canakinumab biedt dan wellicht een oplossing tijdens een aanval, maar een behandeling daarmee kost 12.000 euro. Onderzoekers van de Universiteit Twente vroegen zich af of het veel goedkopere reumamedicijn anakinra, dat hetzelfde werkingsmechanisme heeft, een goed alternatief is.

Onderzoek
Aan deze dubbelblind placebogecontroleerde studie deden 88 jichtpatiënten mee. Reumatologen van zeven ziekenhuizen bepaalden tevoren welke gangbare ontstekingsremmer per patiënt de beste was. Daarna kreeg iedere deelnemer het gewenste tablet in combinatie met een injectie anakinra. Op dat moment was voor de betrokken patiënt en arts niet duidelijk of het tablet of de injectie placebo was.

Resultaten
Dit onderzoek laat gelijkwaardige resultaten zien als een vergelijkbare studie waarbij de werking van canakinumab werd vergeleken met gangbare ontstekingsremmers. Een behandeling met anakinra, dat per aanval nog geen 200 euro kost, blijkt een goed alternatief. Zorgverzekeraars vergoeden nu het middel specifiek voor deze doelgroep.

 

project op website →

Uitvoerende: Drs. M.A.H. Oude Voshaar, Universiteit Twente | ZonMw-project: 836031015
Anakinra versus treatment as usual in the treatment of acute gout

Video
Contact

Verstuur