PROGRAMMA: GOED GEBRUIK GENEESMIDDELEN, STIP RONDE

Online feedbacktraining voor apotheekteam

Vraagstuk
De communicatie met patiënten in de apotheek verloopt niet altijd optimaal als het gaat om betere signalering van geneesmiddelengerelateerde problemen. Ook is de communicatie vaak weinig patiëntgericht. Kan een training van apothekersassistenten incidenten als gevolg van verkeerd geneesmiddelengebruik helpen voorkomen?

Onderzoek
Er is een online feedbacktraining ontwikkeld om de communicatievaardigheden van apothekersassistenten te verbeteren en patiëntgerichter te maken. Gesprekken aan de balie zijn opgenomen op video. Deze gesprekken konden door de assistent worden teruggekeken om erop te reflecteren. De trainer stelt aan de hand hiervan en van observatiescores een persoonlijke feedback op.

Resultaten
De training is goed ontvangen door de deelnemende apotheekmedewerkers. De training leidt tot betere communicatie op het gebied van medicijngebruik en informatiebehoefte bij de patiënt. De interventie is klaar om breder uitgerold te worden.

 

project op website →

Uitvoerende: Prof. dr. ir. L. van Dijk, NIVEL | ZonMw-project: 836044001
Communicatieadvies op maat voor apotheekmedewerkers in de poliklinische apotheek: ontwikkeling en implementatie van een online feedback instrument (COM-MA)

Video
Contact

Verstuur