PROGRAMMA: GOED GEBRUIK GENEESMIDDELEN, STIP RONDE

Betere inzet antipsychotica bij mensen met een verstandelijke beperking

Vraagstuk
Vaak wordt langdurig gebruik van antipsychotica bij mensen met een verstandelijke beperking onterecht gecontinueerd. Dit kan ongewenste en ernstige bijwerkingen opleveren, zoals gewichtstoename, lusteloosheid en niet meer actief zijn. Is de inzet van antipsychotica te verbeteren bij deze groep?

Onderzoek
In dit project zijn multidisciplinaire behandelplannen opgesteld bij patiënten met moeilijk verstaanbaar gedrag. Deze plannen stimuleren terughoudend voorschrijven en afbouwen van antipsychotica. Ter ondersteuning ontwikkelt het Instituut Verantwoord Medicijngebruik (IVM) materialen voor zorgverleners en groepsbegeleiders en voorlichtingsmateriaal voor vertegenwoordigers van patiënten.

Resultaten
Zorgverleners en wettelijk vertegenwoordigers zijn overwegend positief over de aanpak. Zij zijn zich meer bewust van de nadelen van antipsychotica en het belang van afbouwen. De aanpak prikkelt tot het zoeken naar niet-medicamenteuze behandelingsmogelijkheden. Zorgorganisaties kunnen aan de hand van het beschikbare implementatiepakket aan de slag met de multidisciplinaire aanpak.

 

Project op website →

Uitvoerende: Dr. H. de Vos Burchart, Instituut voor Verantwoord Medicijngebruik | ZonMw-project: 836044011
Optimaliseren antipsychoticagebruik bij mensen met een verstandelijke beperking

Video
Contact

Verstuur