PROGRAMMA: GOED GEBRUIK GENEESMIDDELEN, PATIËNTENREGISTRATIES

Landelijke registratie geneesmiddelengebruik bij hepatitis B of C

Vraagstuk
Op dit moment zijn in Nederland circa 120.000 mensen geïnfecteerd met het hepatitis B- of C-virus. Door de juiste behandeling kan schade aan de lever worden voorkomen en is verdere verspreiding van het virus tegen te gaan. Een nationale database maakt het mogelijk belangrijke informatie te verzamelen van alle Nederlandse virale hepatitis-patiënten. Met deze gegevens kan de beste behandelingsstrategie versneld worden vastgesteld, wat een positief effect heeft op de kwaliteit van de zorg en de kwaliteit van leven van de patiënt.

Onderzoek
In dit project wordt een registratie voor farmacotherapie voor hepatitis-patiënten ontwikkeld. Patiënten in de registratie kunnen uitsluitend door hun behandelend arts worden geïdentificeerd. Andere gebruikers krijgen anonieme informatie (op patiënt- en ziekenhuisniveau). Wetenschappelijk onderzoekers kunnen datasets op basis van complexe vraagstellingen genereren. De registratie wordt gekoppeld aan de lab-systemen van de veertig hepatitis-behandelcentra in Nederland en is geschikt voor het uitwisselen van data met andere systemen.

Resultaten
De database is ontwikkeld door het AMC, samen met LUMC, Erasmus MC en UMCG. De Nederlandse Leverpatiënten Vereniging en de farmaceutische industrie zijn hier nauw bij betrokken. De database is getest op gebruiksvriendelijkheid en kwaliteit van de rapportages. Voor dit doel zijn van 1.200 patiënten de al beschikbare gegevens ingevoerd. Op basis van deze validatie concludeerden de onderzoekers dat de database geschikt is om landelijk te worden uitgerold.

Project op website →

Uitvoerende: Prof. dr. H.W. Reesink, AMC | ZonMw-project: 836022005
Development of a registry for improving rational use of pharmacotherapy for chronic hepatitis B and C patients

Video
Contact

Verstuur