PROGRAMMA: GOED GEBRUIK GENEESMIDDELEN, OPEN RONDE

Zelfmanagementcursus voor patiënten met epilepsie

Vraagstuk
Epilepsie heeft een grote impact op de patiënt, zijn omgeving en de maatschappij. De zorg rondom epilepsieaanvallen speelt zicht vooral af in de thuissituatie en vraagt van zowel de patiënt als zijn directe omgeving vaardigheden met de ziekte om te gaan. Dit worden zelfmanagementvaardigheden genoemd. Wat is de meerwaarde van een speciaal ontwikkelde zelfmanagementcursus voor volwassenen met epilepsie ten opzichte van de gebruikelijke zorg?

Onderzoek
Tijdens het onderzoek legde de onderzoeker twee behandelingen voor mensen met epilepsie langs de lat van een health technology assessment (HTA): het ketogeen dieet en een speciaal ontwikkelde zelfmanagementcursus voor volwassenen met epilepsie. Tijdens deze cursus werken patiënten aan het verhogen van kennis en vaardigheden voor meer zelfvertrouwen en meer grip op de epilepsie.

Uitkomst
Alle onderdelen van de cursus werden als nuttig ervaren. Wel zijn er verbeterpunten. De verwachte verbetering van de zelfeffectiviteit is niet gevonden. Wel ervaren cursusdeelnemers minder last van bijwerkingen en treden er meetbare verbeteringen op in de kwaliteit van leven van de onderzochte patiënten.

 

Project op website →

Uitvoerende: Prof. dr. mr. S.M.A.A. Evers, Universiteit Maastricht | ZonMw-project: 836011018
Concordance in pharmacotherapy in patients with epilepsy

Video
Contact

Verstuur