PROGRAMMA: GOED GEBRUIK GENEESMIDDELEN, OPEN RONDE

Optimale behandeling multiresistente bacteriën met intraveneuze colistine

Vraagstuk
Colistine is een antibioticum waarvoor ziekteverwekkende bacteriën nog gevoelig zijn. Bij ernstige infecties wordt het daarom intraveneus toegepast. Wat is optimale balans tussen dosering en bijwerkingen op de intensive care (IC) en bij patiënten met cystic fibrosis (CF)?

Onderzoek
Tijdens de behandeling werd de dosering van colistine aangepast op geleide van de gemeten colistineconcentratie in het bloed én aan de hand van de gevoeligheid van de ziekteverwekker. De effectiviteit van de behandeling en de bijwerkingen van colistine werden op de voet gevolgd.

Resultaten
Aanpassing van de dosering van colistine tijdens de behandeling is veelvuldig nodig gebleken door het individuele ziekteverloop en de binding van colistine aan bloedeiwit, die tussen patiënten sterk bleek te variëren. Bij CF-patiënten leidt de gekozen strategie tot een effectieve en veilige behandeling. Ook treedt er op korte termijn geen ontwikkeling van bacteriële resistentie tegen colistine op. Voor conclusies over uitkomsten bij IC-patiënten zijn de resultaten van de behandeling van meer patiënten nodig.

project op website →

Uitvoerende: Dr. H.J.M. van Kan, Gelre Ziekenhuizen | ZonMw-project: 836021008
Goal oriented therapy with intravenous colistin to optimally treat infections with multidrug-resistant Gram-negative bacteria (COLIGO study)

Video
Contact

Verstuur