PROGRAMMA: GOED GEBRUIK GENEESMIDDELEN, OPEN RONDE

Nilotinib-dosering op maat bij chronische myeloïde leukemie

Vraagstuk
Chronische myeloïde leukemie (CML)  is een bloedziekte die onder meer behandeld wordt met nilotinib (een zogeheten tyrosinekinaseremmer). Door het ingewikkelde doseringsschema – 2 keer per dag op een lege maag met tussenpozen van 12 uur – is het gebruik van nilotinib weinig patiëntvriendelijk en is er meer kans op therapieontrouw. Verhoogt de inname met voedsel de opname van nilotinib? In dat geval kan de aanbevolen dosering met 30% worden verlaagd.

Onderzoek
Bij veertien patiënten zijn de biobeschikbaarheid en piek- en dalspiegels van nilotinib 200 mg met voedsel vergeleken met die van nilotinib 300 mg nuchter. De concentraties zijn bepaald met de bloedspotmethode (via een vingerprik). Bijwerkingen werden gemeten met een dagboek en 24-uurs ECG-monitoring. De kwaliteit van leven is gemeten met de EORTC QLQ-C30 en EORTC QLQ-CML24.

Resultaten
Er zijn beperkte verschillen tussen de farmacokinetiek van nilotinib 200 mg met voedsel en nilotinib 300 mg nuchter. De intra- en intervariabiliteit van de twee doseerregimes zijn vergelijkbaar en er is geen effect op het QT-interval gemeten Ook hebben de onderzoekers geen verschillen in bijwerkingen kunnen vaststellen. Gezien deze uitkomsten is het zeer aannemelijk dat de werkzaamheid en effectiviteit van de lagere dosering met voedsel overeenkomen met die van de aanbevolen dosering op een lege maag.

Project op website →

Uitvoerende: Dr. J.G. Hugtenburg, VUmc | ZonMw-project: 836031010
Effects of food on the pharmacokinetics of nilotinib in chronic myeloid leukemia: assessment of a tailored dose reduction (NiFo-study)

Video
Contact

Verstuur