Om uit te zoeken hoe bestaande geneesmiddelen effectiever, veiliger en doelmatiger kunnen worden ingezet, is het niet genoeg een hele reeks studies te doen. Wetenschappelijk onderzoek kan pas wat opleveren als het structureel gevoed wordt met gegevens uit de dagelijkse praktijk. Het GGG-programma zet hier dan ook stevig op in. Kunnen wetenschappers effectief met elkaar samenwerken? Komen gezamenlijke projecten van meerdere behandelcentra of onderzoeksgroepen goed tot stand? En krijgt de bijdrage van patiënten een duidelijke plek, zodat het onderzoek ook beter aansluit bij wat voor hen belangrijk is?
Patiëntenregistraties essentieel
Voor het verbeteren van de infrastructuur versterkt GGG onder meer de mogelijkheden om farmacologisch interventieonderzoek te doen, zoals vergelijkende klinische studies bij kinderen en ouderen. Onmisbaar is daarnaast het opzetten van duurzame patiëntenregistraties voor observationeel onderzoek.
Zonder deze registraties is het aantoonbaar verbeteren van de zorg niet mogelijk. Patiëntenregistraties – vaak mede ‘gevuld’ door de patiënten zelf – leveren onmisbare spiegelinformatie op voor zorgverleners. Bijvoorbeeld over de effecten van de farmacotherapeutische behandelingen die in de klinische praktijk worden ingezet. De gegevens uit de patiëntenregistraties lenen zich bovendien uitstekend voor wetenschappelijk onderzoek.
Duurzame verbetering realiseren
Met een goede infrastructuur krijgen alle initiatieven op het gebied van GGG een heldere onderlinge samenhang. Het inhoudelijk bij elkaar brengen van lopende activiteiten voorkomt versnippering en maakt het mogelijk toekomstige initiatieven op het terrein van GGG goed te laten aansluiten bij wat er al gebeurt. Het versterken van de infrastructuur heeft daarom prioriteit in het programma. Dit vergroot uiteindelijk de mogelijkheden voor het succesvol en duurzaam verbeteren van het gebruik van geneesmiddelen.