PROGRAMMA: GOED GEBRUIK GENEESMIDDELEN, DOELMATIGHEIDSONDERZOEK FARMACOTHERAPIE

Geïndividualiseerde FSH-doseringen bij IVF

Vraagstuk
Tijdens een IVF- of ICSI-behandeling is groei van meerdere eiblaasjes noodzakelijk. Dit wordt bewerkstelligd door het stimuleren van de eierstokken met een zogeheten follikelstimulerend hormoon (FSH). Het aantal groeiende eiblaasjes varieert behoorlijk. Voor een optimaal aantal wordt geregeld gevarieerd met de FSH-dosering. Elk IVF-centrum of elke arts doet dat naar eigen ervaring en inzicht. Daardoor is niet bekend wat de optimale aanpak voor elke vrouw is.

Onderzoek
In deze cohortstudie zijn ongeveer 1.500 vrouwen geïncludeerd, waarvan de ene helft een geïndividualiseerde FSH-behandeling kreeg en de andere helft de standaarddosering.

Resultaten
Voor alle vrouwen die starten aan een IVF-programma geldt dat individueel doseren van FSH niet leidt tot een toename van de kans op een levendgeborene. Hierbij is individueel doseren iets duurder dan standaard doseren. Er worden nog subgroepanalyses gedaan om te zien of er categorieën vrouwen zijn die wel profiteren van een geïndividualiseerde FSH-dosis.

Project op website →

Uitvoerende: Prof. dr. F.J.M. Broekmans, UMC Utrecht | ZonMw-project: 171102020
The OPTIMIST trial: OPTIMalisation of cost effectiveness through Individualised FSH Stimulation dosages for IVF Treatment

Video
Contact

Verstuur